WAT IS RSI

WAT IS RSI OF KANS?


Werkt u langere tijd per dag achter uw computer of laptop? En doet u dit het grootste deel van de tijd in dezelfde, statische houding? Dan loopt u vandaag of morgen het risico om met RSI te maken te krijgen.

RSI staat voor Repetitive Strain Injuries. Een betere term voor dezelfde verzameling klachten, is KANS (Klachten aan Nek en schouders) of CRD (Computer Related Disorders). In de volksmond worden dit soort klachten aan de arm en elleboog ook wel eens een tennisarm genoemd.

Langdurig beeldschermwerk betekent meestal: langdurig in dezelfde houding herhalende handelingen verrichten. Dit vraagt nogal wat van uw spieren in de nek, rug en schouders. Deze overbelasting kan vervolgens uitstralen naar de arm, elleboog, pols, hand of vingers. Op deze plekken kunnen dan ook weer klachten ontstaan.
De doorbloeding van de spieren wordt beperkt. De vermoeide en krampachtige houding vanwege de klachten kan het herstel bovendien flink vertragen.


Hoe kunt u RSI of KANS herkennen?


Heeft u tijdens of na het werken wel eens een zwaar gevoel in uw hand of arm? Of soms tintelingen in uw vingers? Dit kunnen de eerste aanwijzingen zijn voor overbelasting. Daarom moeten beginnende klachten direct aangepakt worden. Doet u dit niet en verbetert u uw (werk)houding niet, dan kunnen deze klachten chronisch worden.
Het is dus belangrijk dat u RSI-klachten kunt herkennen. Hieronder een aantal aanwijzingen:

 

 • De eerste klachten beginnen meestal met een vreemd en zwaar gevoel in uw hand of arm.
  > Neem daarom regelmatig rustmomenten om een goede doorbloeding van de spieren weer te herstellen. Schud met uw handen en haal uw hand van het toetsenbord of de muis af als u deze even niet gebruikt. Blijf goed letten op regelmatige afwisseling van houding en bewegingen!
  Bekijk uw werkplek kritisch. Stel uzelf de vraag wat u kunt veranderen om deze prettiger te maken.

 

 • Beginnende klachten herkent u door vervelende en onverwachte pijnscheuten of tintelingen tijdens het werk.
  > Blijf regelmatig rustmomenten inlassen. Zet een wekker zodat u dit niet vergeet. Doe uw oefeningen en ga nu écht op zoek naar andere ergonomische invoermiddelen. Denk hierbij aan een betere muis, ander toetsenbord, schermverhoger of een voetenbankje. En staat uw stoel wel goed afgesteld?

 

 • Verdwijnen uw beginnende klachten niet en verergeren ze zelfs, dan treedt er spierverslapping op. Door de slechte doorbloeding kan de huid wat verkleuren. De pijnscheuten worden erger en uw vingers kunnen wat gevoelloos worden.
  Dit alles heeft natuurlijk invloed op uw concentratie en de kwaliteit van uw werk.
  > U kunt dit niet meer zelf oplossen! Neem rust en zoek medische hulp.

 

 • Blijft u te lang doorgaan met uw steeds erger wordende klachten, dan kunnen deze klachten chronisch worden. Denk hierbij aan spierverslapping, pijn in uw hand, arm, elleboog, schouder, nek of hoofd. Helaas hebben deze klachten niet alleen een negatieve invloed op uw werk, maar ook op de rest van uw dagelijkse bezigheden.
  Weefsel-en zenuwbeschadigingen kunnen blijvende schade aanrichten. Zoek professionele hulp!

 

TIP: Ook al heeft u op dit moment gelukkig geen klachten, zorg dan dat dit zo blijft en neem tijdig de juiste maatregelen. Dat is ergonomie.


RSI kunt u ook voorkomen!Heeft u wel eens een zwaar gevoel in uw hand of arm of soms tintelingen in uw vingers? Wees er dan snel bij en neem regelmatig rustmomenten om een goede doorbloeding van de spieren weer te herstellen. Schud even met uw handen en haal uw hand van het toetsenbord of de muis af als u deze even niet gebruikt. Worden de klachten, ondanks oefeningen en de juiste aanpassingen van uw werkplek, erger, wacht dan niet te lang en zoek professionele hulp!

Als beginnende klachten niet direct aangepakt worden en u uw (werk)houding niet verbetert, kunnen deze klachten chronisch worden! Een mooi hulpmiddel om uw werkplek meer ergonomisch in te richten, is de verticale muis van Evoluent. De ‘handshake’ greep van onze muizen voorkomt dat de arm continu in een gedraaide houding wordt geplaatst. In plaats daarvan zorgt de Evoluent muis voor een meer ontspannen arm, pols en hand. De muizen van Evoluent zijn verkrijgbaar in diverse maten en uitvoeringen waardoor u altijd een muis kunt vinden die precies bij u past.