Veelgestelde vragen

Aansluiten en instellen op Windows

Inhoud accordeon

Stap 1: Voordat u uw nieuwe Evoluent verticale muis gaat aansluiten, dient u eerst alle oudere versies van de Evoluent Mouse Managers te verwijderen. Hiervoor gaat u naar Configuratiescherm (Control Panel), Programma’s en Onderdelen (Programs and Features) (Windows 7) of naar Voeg toe/Verwijder (Add/Remove Programs) (XP).

Zorg ervoor dat eventuele touchpad drivers wel bewaard worden om software conflicten te voorkomen.

Stap 2: Ga naar Configuratiescherm (Control Panel), Muis. Onder de tab Knoppen, vinkt u de optie Verbeter Precisie Aanwijzer (Enhance Pointer Precision) uit. Zet de aanwijzersnelheid in de middelste stand. Deze stap is erg belangrijk!

Onder de tab Knoppen (Buttons) vinkt u nu de optie Wis primaire en secundaire knoppen ook uit.

Klik op + of – op de knop voor de Aanwijzersnelheid die aan de zijkant van de muis zit. Voor optimale snelheid gaan er drie lampjes branden.

Als extra optie kunt u de Evoluent Mouse Manager installeren zodat u de knoppen naar eigen wens kunt programmeren.

Als u de melding krijgt dat de driver niet door de Windows test gekomen is, klik dan op Ga Door. Deze melding kunt u een paar keer achter elkaar krijgen.

Sluit de dongle/receiver aan op een USB poort direct in de computer of laptop. Er bestaat een kans dat de muis niet werkt als deze aangesloten wordt op een externe USB hub, docking station of KVM schakelaar. Zet de Aan/Uit knop aan in het groen. Klik op + of – op de knop voor de Aanwijzersnelheid die aan de zijkant van de muis zit. Voor optimale snelheid gaan er drie lampjes branden. Als extra optie kunt u de Evoluent Mouse Manager installeren zodat u de knoppen naar eigen wens kunt programmeren. Op deze pagina kunt u ook de link vinden waar u deze kunt downloaden. Als u de melding krijgt dat de driver niet door de Windows test gekomen is, klik dan op Ga Door. Deze melding kunt u een paar keer achter elkaar krijgen.

De laatste versies van de verschillende drivers kunt u vinden op de website van Evoluent.com. Hier vindt u ook de instructies.

Link: https://evoluent.com/support/download/

De laatste versies van de verschillende drivers kunt u vinden op deze website van Evoluent.com. Hier vindt u ook de instructies.

https://evoluent.com/support/download/

 

 

Ja u kunt op elk ander moment de functies altijd nog aanpassen. Open de Mouse Manager op uw pc en dan kunt u de functies daar eenvoudig aanpassen naar uw wensen.

De huidige Evoluent Mouse Manager software wordt niet ondersteund door Windows 8 in combinatie met de D muis van Evoluent.

U kunt dit probleem zelf oplossen door:

1. updaten naar Windows 10. Hiermee is het probleem verholpen.

2. deze door ons aanbevolen mouse driver (Xmouse Button Control) installeren om de knoppen te programmeren.

Neem bij twijfel contact op met onze adviseur.

http://www.highrez.co.uk/downloads/XMouseButtonControl.htm

Aansluiten en instellen op Mac

Inhoud accordeon

Voordat u uw nieuwe Evoluent verticale muis gaat aansluiten, moet u eerst alle oudere versies van de Evoluent Mouse Managers te verwijderen. Deze kunt u vinden in de Programmamap.

Zorg ervoor dat eventuele touchpad drivers wel bewaard worden om software conflicten te voorkomen.

Sluit de kabel aan op een USB poort direct in de computer of laptop. Er bestaat een kans dat de muis niet werkt als deze aangesloten wordt op een externe USB hub, docking station of KVM schakelaar. Klik op + of – op de knop voor de Aanwijzersnelheid die aan de zijkant van de muis zit. Voor optimale snelheid gaan er drie lampjes branden. Als extra optie kunt u de Evoluent Mouse Manager voor Mac installeren zodat u de knoppen naar eigen wens kunt programmeren.

Sluit de dongle/receiver aan op een USB poort direct in de computer of laptop. Er bestaat een kans dat de muis niet werkt als deze aangesloten wordt op een externe USB hub, docking station of KVM schakelaar. Zet de Aan/Uit knop aan in het groen. Klik op + of – op de knop voor de Aanwijzersnelheid die aan de zijkant van de muis zit. Voor optimale snelheid gaan er drie lampjes branden. Als extra optie kunt u de Evoluent Mouse Manager voor Mac installeren zodat u de knoppen naar eigen wens kunt programmeren. Voor gebruikers van High Sierra (10.13): Het kan voorkomen dat de Mac driver geblokkeerd wordt door het beveiligingssysteem. Kijk voor meer informatie hierover op de volgende pagina: https://developer.apple.com/library/archive/technotes/tn2459/_index.html

Ga naar Systeemvoorkeuren, Bluetooth en klik op Toevoegen nieuw apparaat of op de + en voeg de Evoluent muis toe. Zet de Aan/Uit knop aan in het groen. Klik op + of – op de knop voor de Aanwijzersnelheid die aan de zijkant van de muis zit. Voor optimale snelheid gaan er drie lampjes branden. Als extra optie kunt u de Evoluent Mouse Manager voor Mac installeren zodat u de knoppen naar eigen wens kunt programmeren Voor gebruikers van High Sierra (10.13): Het kan voorkomen dat de Mac driver geblokkeerd wordt door het beveiligingssysteem. Klik voor meer informatie hierover op onderstaande link of lees in dit hoofdstuk verder bij “Trouble shooting”.

https://developer.apple.com/library/archive/technotes/tn2459/_index.html

De laatste versies van de verschillende drivers kunt u vinden op deze website van Evoluent.com. Hier vindt u ook de instructies.

https://evoluent.com/support/download/

De laatste versies van de verschillende drivers kunt u vinden op deze website van Evoluent.com. Hier vindt u ook de instructies.

https://evoluent.com/support/download/

Ja. Dubbelklik op het E-icoontje op de muis. Hiermee wordt de Evoluent Mouse Manager geopend.

Compatibiliteit Evoluent muis met andere systemen

Inhoud accordeon

De Evoluent 4 muis is compatibel met Windows, macOS en Linux-besturingssystemen.

De Evoluent verticale muis type VM3 wireless kan gebruikt worden in combinatie met Unix. De VM3 wired is hiervoor niet geschikt. Over het gebruik van de VM4 in combinatie met Unix is hier geen informatie beschikbaar.

Er zijn geen drivers beschikbaar voor een Linux installatie. De basisinstellingen werken wel met de meeste Linux versies. Sommige versies ondersteunen meerdere instellingen voor de knoppen. Voor meer informatie over hoe de koppen in te stellen:

https://www.howtoforge.com/tutorial/map-mouse-on-linux/

Hiervoor zijn geen drivers beschikbaar. De standaardinstellingen voor de knoppen en het scroll wheel werken wel.

Ja, de Evoluent 4 muis kan worden gebruikt met zowel desktopcomputers als laptops, zolang ze compatibel zijn met het besturingssysteem van de muis.

Instellingen functieknoppen met en zonder gebruik van de driver

Inhoud accordeon

Bovenste knop – klik links
Scrollwheel – vooruit
Middelste knop – klik midden
Onderste knop – klik rechts
Bovenste duimknop – terug
Onderste duimknop – deze knop heeft geen basisfunctie zonder gebruik van de driver.

Bovenste knop – klik links
Scroll wheel – klik midden
Middelste knop – klik rechts
Onderste knop – terug
Duimpknop – vooruit

Nee. Op elke pc waar u uw muis gebruikt, dient u de Evoluent Mouse Manager afzonderlijk te installeren. De instellingen gaan niet met de muis mee maar worden opgeslagen op de pc.

Overige vragen

Inhoud accordeon

VM4 mét verbindingsgat boven het logo en dongle met zilveren kap: Zet de muis aan en controleer dat de groene indicator zichtbaar is. Steek de dongle in een USB poort, bij voorkeur direct in de computer of laptop. Download onderstaande Windows Receiver Pairing Utility en klik op ‘Run’. Zodra u klaar bent met downloaden, klikt u nogmaals op Run en volg de instructies op. Werkt de muis hierna nog niet zoals verwacht, dan zou de dongle defect kunnen zijn. Neem contact met ons op.   VM4 zonder verbindingsgat boven het logo en dongle met zwarte kap: Klik op de duimknop en houd deze ingedrukt. Zet de muis aan. De indicator voor de aanwijzersnelheid gaat nu aan, uit en weer aan. Steek nu snel de dongle in de USB poort van de computer of laptop. De indicator knippert tweemaal als de muis is verbonden. Laat nu de duimknop los.

Download de Utility hier.

Ja, met de Evoluent 4 muis kunt u de gevoeligheid van de muisaanwijzer aanpassen via de bijbehorende software.

Ja, de Evoluent 4 muis kan worden gebruikt voor gaming, hoewel deze mogelijk niet alle geavanceerde functies biedt die specifiek zijn voor gamingmuizen.

Ja, de Evoluent D muis kan worden gebruikt voor gaming. Het biedt precisie en comfort, hoewel het mogelijk niet alle geavanceerde gamingfuncties heeft die specifiek zijn voor gamingmuizen.

U kunt de muis reinigen met een zachte doek die licht is bevochtigd met water of een mild reinigingsmiddel. Zorg ervoor dat u de muis niet onderdompelt in water.

Gebruik een nieuwe de batterij en let er op dat deze op de juiste wijze is geplaatst. Controleer of de aan- en uitknop aan de onderkant van de muis in de groene positie staat. Voor het wireless model: haal de dongle/receiver uit de USB poort en steek deze er vervolgens weer in. Bij Windows zult u dan een geluid horen als deze we verbinding maakt met de muis. Zorg we wel voor dat het geluid aan staat.

Dat klopt. De Evoluent 4 muis maakt geen gebruik van draadloos opladen. Het wordt gevoed via een USB-kabel of batterijen, afhankelijk van het model.

Voor laptops zonder USB-poorten kunt u de draadloze versie van de Evoluent 4 muis gebruiken, die verbinding maakt via draadloos Bluetooth.

Werkt u met Mac OS versie 10.13 (High Sierra) dan is er een kans dat de extensie (= Evoluent Mac Driver) geblokkeerd wordt door de extra sterke beveiliging van OS 10.13.

Als de muisknoppen niet werken volgens de door u geprogrammeerde functies, ga dan naar Systeemvoorkeuren, Beveiliging en Privacy. Misschien is hier een optie om de Evoluent extensie goed te keuren. U ziet de extensie in de opsomming staan met de naam van de ontwikkelaar: Jack Lo.

Let op: deze optie werkt alleen tot maximaal 20 minuten na het laden van de extensie. Is er al meer tijd overheen gegaan, herstart dan uw computer en probeer opnieuw binnen 20 minuten.

Wordt de Evoluent extensie wel toegelaten, dan krijgt u een melding te zien. Wordt deze niet toegelaten, dan lijft het vakje met de melding leeg. Installeer dan nogmaals de driver en herstart uw computer.

Is het de beveiliging?

Om er achter te komen of het daadwerkelijk de beveiliging van de Secure Kernel Extension is die Evoluent blokkeert, ga naar Hulpprogramma’s, Console en selecteer system.log. Zoek vervolgens op ‘Evoluent’ en zoek naar een regel die lijkt op de volgende:

EvoluentAgent[2218]: IORegistryEntrySetCFProperties Error! Result = 0x10000003.

Als de beveiliging inderdaad de werking van de Mouse Manager blokkeert, dan zult u iedere keer dat u weer probeert verbinding te maken, dezelfde regel hier terug vinden.

Tip: U kunt ook deze shareware driver installeren om de knoppen te programmeren:

https://www.highrez.co.uk/downloads/XMouseButtonControl.htm

De VM4 muis werkt met 1 batterij. Om energie van deze batterij te sparen, zijn de oudere muizen zo ontworpen dat zij automatisch in slaapstand gaan als de muis meer dan 8 minuten niet gebruikt is. U krijgt op uw beeldscherm dan de melding “Verbinding muis verbroken”. Zodra u de muis beweegt, zal de verbinding binnen enkele seconden weer hersteld worden. Nieuwere muizen verbreken de verbinding niet meer zolang de computer aan staat.

Herstart de muis door de aan- en uitknop te gebruiken.

Vroegere modellen van de Evoluent 4 wired hebben een verlicht logo dat niet uitgezet kan worden. Bij nieuwere modellen kan het lichtje op de volgende manier wel uitgezet worden: Haal de muis los van de computer terwijl die aan staat. Klik op de – van de knop voor de aanwijssnelheid en houd deze vast. Plug nu het snoer weer in. Om het lichtje weer aan te krijgen, klik op de + van de knop en houd vast en plug het snoer weer in.

Ga naar Bedieningspaneel (Control Panel), Muis en verplaats de schuif naar het midden. Vink de optie ‘Verbeter aanwijzer precisie’ aan. Voor de Evoluent 4: Klik op de knop voor de aanwijzersnelheid totdat er 3 indicatorlampjes branden. Voor de Evoluent 3: Klik op de onderste knop op de muis totdat het lichtje blauw brandt.

Typisch voor CAD programma’s is dat ze ‘middenklik’ gebruiken voor Panning. Als de Evoluent driver niet is geïnstalleerd, dan fungeert de scrollknop als de middenknop. Klik op deze knop om de middenklik te gebruiken. Als u de driver wel heeft geïnstalleerd, dan kunt u elke knop programmeren om te functioneren als middenklik-knop. Gebruik niet de Auto Pan of Zoom! In AutoCAD is de middenknop is standaard geconfigureerd voor het commando om een tekening binnen uw werkruimte op te vragen (Prompt). Als u deze wilt gebruiken voor de middenklik, typ dan mbuttonpan en zet deze op 1 om panning te gebruiken. Als u deze optie op 0 zet, kan krijgt u een pop-up menu te zien als u de scrollknop gebruikt.

Wilt u met de Evoluent driver ook de knoppen programmeren voor gebruik met Pro E, ga dan naar Programmamap, Pro E folder en zoek het bestand xtop.exe. In Pro E Wildfire 2.0 dit is het volledige pad: C:Program FilesproeWildfire 2.0i486_ntobjxtop.exe.

Elke knop kan uitgezet worden met behulp van de Evoluent Driver. Kies hiervoor de Non-functie boven in het pull down menu.

Klik rechts op de taakbalk (Task bar) en klik Sluiten om de driver af te sluiten. Vervolgens gaat u naar het Configuratiescherm (Control Panel) en haalt u het vinkje weg bij ‘Wissel Primaire en Secundaire knoppen’. Ga naar Start, Alle programma’s, VerticalMouse Manager, en klik op VerticalMouse Manager om de driver te herstarten. De nieuwste versie van de driver zet de bovenste muisknop automatisch over naar linker muisklik tijdens de installatie.

De ondergrond waarop u uw muis gebruikt, is misschien wat reflecterend. Gebruik uw muis op een niet-reflecterende ondergrond zoals een stoffen muismat.

De ondergrond waarop u uw muis gebruikt, is misschien wat reflecterend. Gebruik uw muis op een niet-reflecterende ondergrond zoals een stoffen muismat. Om te controleren of de muis goed functioneert, plaatst u de muis op een wit vel papier. Zorg er ook voor dat de ondergrond goed vlak is.

Heeft u de Evoluent Mouse manager niet geïnstalleerd, ga dan in Windows XP naar het Configuratiescherm (Control Panel), Muis, Aanwijzer opties (Pointer Options) en vink aan de optie voor ‘Verbeter Aanwijzerprecisie’ (Enhance Pointer Precision). Bij de nieuwste driver zit er een controlepaneel voor de precisie en snelheid ingebouwd.

Dat kan. Beide muizen dienen wel aangesloten te worden op een USB poort. Sluit eerst de eerste muis aan. Installeer de nieuwste driver update. Verbind nu de tweede muis aan een andere USB poort. Installeer nu nogmaals de driver update. Als de Installatie Wizard vraagt of u de driver nogmaals wilt installeren, klikt u op Ja.

Het vakje voor de batterij zit in de onderkant van de muis.

Het serienummer van uw muis staat op het klepje van het compartiment waar de batterij in gaat. Dit nummer begint met S/N.

De AA batterij in uw draadloze muis gaat ongeveer 3 tot 5 maanden werken mee. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe intensief de muis gebruikt wordt. Let op! De meegeleverde batterij is niet oplaadbaar.

Deze afkortingen staan voor de gevoeligheid van de cursorinstelling: High/Medium/Low/Extralow. Met de pointer speed knop op de muis kunt u deze naar persoonlijke voorkeur instellen.

Mijn Evoluent D muis doet niets meer.

 • Check eerst of de stroomvoorziening werkt. Druk de aanwijzerknop in en kijk of de de lichtjes gaan branden. Als deze gaan branden, dan gaat er stroom door de muis.
 • Onderzoek vervolgens of de USB ontvanger herkend wordt. Als deze aangesloten en losgekoppeld wordt, krijgt u in Windows een geluid te horen. Bovendien moet de muis verschijnen in ‘Apparaten en Printers’ als Evoluent muis, zelfs als de muis is uitgeschakeld. Heeft u een Mac? Neem dan contact met ons op voor verder onderzoek.

Heeft de muis stroom en wordt de USB ontvanger herkend? Dan zou het kunnen dat deze opnieuw gekoppeld moeten worden. Normaal gesproken zouden ze hun koppeling niet moeten verliezen, maar heel af en toe gebeurt dit toch.

Koppelen doet u zo:

1. Zet de muis uit en verwijder de ontvanger uit uw computer.

2. Druk de bovenste duimknop (knop 5) in en houd deze ingedrukt.

3. Schakel de stroom weer in.

4. De lampjes van de snelheidsaanwijzer gaan een paar seconden aan en weer uit. Vervolgens gaan alle snelheidslampjes aan en blijven aan.

5. Nu kunt u de duimknop weer loslaten . De lampjes moeten blijven branden voor ongeveer 10 seconden.

6. Plaats de ontvanger weer in de USB poort terwijl de aanwijzerlampjes nog branden.

7. De lampjes knipperen nu tweemaal en gaan dan uit. De muis en de ontvanger zijn nu opnieuw gekoppeld.

Als alle vier de lampjes van HI-MD-LO-XL bovenop de Evoluent 4 muis gaan knipperen, is het tijd om de batterij te verwisselen. Bij intensief gebruik is de duur ongeveer drie maanden. Tip: Zorg dat u altijd een extra AA batterij op voorraad hebt.

De functies van de muis zouden weer hersteld moeten zijn na het opnieuw installeren van de driver. Stel de muis daarna opnieuw in volgens de stappen zoals bovenaan deze pagina aangegeven.

Service

Inhoud accordeon

Via onze webshop Ergo2Go kunt u de muis binnen 30 dagen gratis retourneren. Lees de voorwaarden.

https://www.ergo2go.nl/verzenden-en-retourneren

De garantieperiode op een Evoluent muis is standaard 2 jaar.

Mouse Friendly Keyboard

Inhoud accordeon

Ja dat kan. Snelkoppelingen worden binnen Windows XP volledig ondersteund. Onder andere systemen kan het voorkomen dat sommige hotkeys niet werken.

 1. Back – ga een stap terug in de (web)browser
 2. Fwd – ga een stap vooruit in de (web)browser
 3. Web – open de standaard webbrowser
 4. E-Mail – open het standaard e-mailprogramma
 5. My Comp – toon de computer en alle externe schijven
 6. Media Player – open de standaard media player
 7. Play/Pause – Speel af / Pauzeer de media player
 8. Previous Track – ga (wanneer mogelijk) terug naar het vorige nummer in de media player
 9. Next Track – ga (wanneer mogelijk) verder naar het volgende nummer in de media player
 10. Volume Down – zet het volume zachter
 11. Volume Up – zet het volume harder
 12. Mute – zet het geluid uit
 13. Wake – maak de computer wakker uit de stand-by stand. De BIOS moet voor deze functie wel ingesteld zijn op S1 Suspend.
 14. Sleep – zet de computer op stand-by
 15. Power – zet de computer volledig uit

 

Kan ik de functies van de toetsen op mij Evoluent keyboard aanpassen?

De functies op dit keyboard kunt u aanpassen met gebruik van de Microsoft Utility. Klik op deze link.

Om deze sneltoets goed te laten functioneren, moet het BIOS systeem ingesteld worden op S1 Suspend Modus. Als de BIOS is ingesteld op S3, zal de Wake functie niet werken. De systeemventilatoren staan standaard uit tijdens een S3 stand-by.

Houd de F12 functietoets ingedrukt om een cd uit te werpen. Klik en laat los e F12 functietoets om deze te gebruiken als normale F12.